Przecier ogórkowy do słoików

Zazwyczaj zupę ogórkową robię z ogórków kiszonych, które wcześniej muszę zetrzeć na tarce. W tym roku zrobiłam kilka słoiczków gotowych tartych słoików :) Podczas gotowania zupy wystarczy tylko całą zawartość słoika dodać do wywaru. Polecam!


Składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 płaskie łyżki soli kamiennej
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki siekanego koperku
gorczyca

Sposób wykonania:

1. Ogórki umyć, uciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać do ogórków. Dodać sól i koperek, wszystko starannie wymieszać i odstawić przynajmniej na 2 godziny pod przykryciem.
3. Ogórki wraz z sokiem, które puściły przełożyć do słoików, docisnąć tak, aby na wierzchu słoika pojawił się sok. Dorzucić trochę gorczycy (ok 1/2 łyżeczki na słoik), zakręcić. W temperaturze pokojowej trzymać słoiki przez kilka dni, po czym wynieść do piwnicy.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, zastanawia mnie tylko do czego mogłabym wykorzystać taki przecier :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zupy ogoekowej oczywiście. Mysle, po odsaczeniu mozna tez dodac do salatki, gdzie musimy dodac tarte kiszone ogorki.

      Usuń
  2. Czy można ogórki jakoś zawekować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja takich nie pasteryzuje. Mysle, ze jesli juz koniecznie chcesz je zapasteryzowac to mozna to zrobic dopiero wtedy gdy ukisna w sloiczkach.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!