21 sierpnia 2017

Przecier ogórkowy do słoików

Zazwyczaj zupę ogórkową robię z ogórków kiszonych, które wcześniej muszę zetrzeć na tarce. W tym roku zrobiłam kilka słoiczków gotowych tartych słoików :) Podczas gotowania zupy wystarczy tylko całą zawartość słoika dodać do wywaru. Polecam!


Składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 płaskie łyżki soli kamiennej
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki siekanego koperku
gorczyca

Sposób wykonania:

1. Ogórki umyć, uciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać do ogórków. Dodać sól i koperek, wszystko starannie wymieszać i odstawić przynajmniej na 2 godziny pod przykryciem.
3. Ogórki wraz z sokiem, które puściły przełożyć do słoików, docisnąć tak, aby na wierzchu słoika pojawił się sok. Dorzucić trochę gorczycy (ok 1/2 łyżeczki na słoik), zakręcić. W temperaturze pokojowej trzymać słoiki przez kilka dni, po czym wynieść do piwnicy.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, zastanawia mnie tylko do czego mogłabym wykorzystać taki przecier :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zupy ogoekowej oczywiście. Mysle, po odsaczeniu mozna tez dodac do salatki, gdzie musimy dodac tarte kiszone ogorki.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!