Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
2 płaskie łyżki soli kamiennej
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki siekanego koperku
gorczyca
Sposób wykonania:
1. Ogórki umyć, uciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać do ogórków. Dodać sól i koperek, wszystko starannie wymieszać i odstawić przynajmniej na 2 godziny pod przykryciem.
3. Ogórki wraz z sokiem, które puściły przełożyć do słoików, docisnąć tak, aby na wierzchu słoika pojawił się sok. Dorzucić trochę gorczycy (ok 1/2 łyżeczki na słoik), zakręcić. W temperaturze pokojowej trzymać słoiki przez kilka dni, po czym wynieść do piwnicy.
Smacznego!!!
Super sprawa, muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, zastanawia mnie tylko do czego mogłabym wykorzystać taki przecier :D
OdpowiedzUsuńDo zupy ogoekowej oczywiście. Mysle, po odsaczeniu mozna tez dodac do salatki, gdzie musimy dodac tarte kiszone ogorki.
UsuńCzy można ogórki jakoś zawekować?
OdpowiedzUsuńJa takich nie pasteryzuje. Mysle, ze jesli juz koniecznie chcesz je zapasteryzowac to mozna to zrobic dopiero wtedy gdy ukisna w sloiczkach.
UsuńMoja babcia robi takie i spokojnie po zakiszeniu stoją do następnego sezonu 😊
UsuńDziękuje 🙂
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, robię tak od lat i ta zupa ma inny smak, ale jest super.
OdpowiedzUsuńRobię tak samo. Polecam zupa ogórkowa najlepsza.
OdpowiedzUsuńA czy trzeba odkręcać aby wypuścić gazy
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby. Nie należy jednak pakowac ogórków do pełna, tylko zostawić trochę miejsca do wieczka, bo to normalne, że będą buzować jak to przy kiszonkach.
UsuńIle słoiczków wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuń4-5 słoiczków jak na zdjęciu.
UsuńCzy konieczna jest gorczyca czy można ją pominąć??
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć gorczycę
OdpowiedzUsuńTak. Spokojnie można pominąć.
UsuńDwa sloiczki mi splesnialy, pojawil sie na wierzchu gruby bialy kozuch. Jaka moze byc przyczyna?
OdpowiedzUsuńKiepskiej jakości ogórki
UsuńCzy tak drobne kawałki nie wypływają na powierzchnię, a jeśli tak, to czy nie powoduje to pleśnienia?
OdpowiedzUsuńCzy idąc tym tropem da się zrobić kiszonki z przecieru czy gęstego soku? Wykorzystuję głównie soki i szkoda mi warzyw, dlatego kombinuję z przecisnięciem wszystkiego przez tarkę lub wyciskarkę.
great
OdpowiedzUsuńChrzanu się nie dodaje?
OdpowiedzUsuńNie dodawałam.
UsuńA sól musi być kamienna?
UsuńNie. Do przetworów zazwyczaj używam soli kamiennej, ale może być też kuchenna.
UsuńŚwietny na drugi-trzeci dzień do kanapki lub do obiadu jako surówka.
OdpowiedzUsuńWyborne! Muszę też takie zrobić. Moja ciocia robiła podobne, ale z kurkumą i curry z odrobiną octu.
OdpowiedzUsuń