21 sierpnia 2017

Przecier ogórkowy do słoików

Zazwyczaj zupę ogórkową robię z ogórków kiszonych, które wcześniej muszę zetrzeć na tarce. W tym roku zrobiłam kilka słoiczków gotowych tartych słoików :) Podczas gotowania zupy wystarczy tylko całą zawartość słoika dodać do wywaru. Polecam!


Składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 płaskie łyżki soli kamiennej
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki siekanego koperku
gorczyca

Sposób wykonania:

1. Ogórki umyć, uciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać do ogórków. Dodać sól i koperek, wszystko starannie wymieszać i odstawić przynajmniej na 2 godziny pod przykryciem.
3. Ogórki wraz z sokiem, które puściły przełożyć do słoików, docisnąć tak, aby na wierzchu słoika pojawił się sok. Dorzucić trochę gorczycy (ok 1/2 łyżeczki na słoik), zakręcić. W temperaturze pokojowej trzymać słoiki przez kilka dni, po czym wynieść do piwnicy.

Smacznego!!!

27 komentarzy:

  1. Super sprawa, muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, zastanawia mnie tylko do czego mogłabym wykorzystać taki przecier :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zupy ogoekowej oczywiście. Mysle, po odsaczeniu mozna tez dodac do salatki, gdzie musimy dodac tarte kiszone ogorki.

      Usuń
  3. Czy można ogórki jakoś zawekować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja takich nie pasteryzuje. Mysle, ze jesli juz koniecznie chcesz je zapasteryzowac to mozna to zrobic dopiero wtedy gdy ukisna w sloiczkach.

      Usuń
    2. Moja babcia robi takie i spokojnie po zakiszeniu stoją do następnego sezonu 😊

      Usuń
  4. Wygląda pysznie! Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, robię tak od lat i ta zupa ma inny smak, ale jest super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię tak samo. Polecam zupa ogórkowa najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy trzeba odkręcać aby wypuścić gazy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby. Nie należy jednak pakowac ogórków do pełna, tylko zostawić trochę miejsca do wieczka, bo to normalne, że będą buzować jak to przy kiszonkach.

      Usuń
  8. Ile słoiczków wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy konieczna jest gorczyca czy można ją pominąć??

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można pominąć gorczycę

    OdpowiedzUsuń
  11. Dwa sloiczki mi splesnialy, pojawil sie na wierzchu gruby bialy kozuch. Jaka moze byc przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy tak drobne kawałki nie wypływają na powierzchnię, a jeśli tak, to czy nie powoduje to pleśnienia?

    Czy idąc tym tropem da się zrobić kiszonki z przecieru czy gęstego soku? Wykorzystuję głównie soki i szkoda mi warzyw, dlatego kombinuję z przecisnięciem wszystkiego przez tarkę lub wyciskarkę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chrzanu się nie dodaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A sól musi być kamienna?

      Usuń
    2. Nie. Do przetworów zazwyczaj używam soli kamiennej, ale może być też kuchenna.

      Usuń
  14. Świetny na drugi-trzeci dzień do kanapki lub do obiadu jako surówka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyborne! Muszę też takie zrobić. Moja ciocia robiła podobne, ale z kurkumą i curry z odrobiną octu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!