25 sierpnia 2017

Sałatka warstwowa z ryżem i warzywami

Od kuzynki zawsze przywiozę jakiś nowy ciekawy przepis. Tym razem to sałatka z ryżem, warzywami i jajkami. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu. A składniki pewnie większość z Was znajdzie pod ręką. Gotowy sos ziołowo-koperkowy można zastąpić dowolnymi przyprawami i ziołami, a nawet samą solą.


Składniki:

100 g ryżu (może być w woreczku)
1 opakowanie sosu ziołowo-koperkowego + 3 łyżki oleju
2-3 pomidory
1 cebula
2-3 świeże ogórki
4 jajka
majonez
sól, pieprz
tarty żółty ser

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Sos ziołowo-koperkowy wymieszać z 3 łyżkami oleju. Połączyć z ryżem.
2. Pomidory i obrane ogórki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odcisnąć.
3. Ugotowane jajka pokroić w kosteczkę.
4. Ułożyć sałatkę w salaterce (od dołu): ryż, pomidory, cebula, odrobina soli i pieprzu, majonez, ogórki, jajka, odrobina soli i pieprzu, majonez, tarty na drobnych oczkach żółty ser. Sałatkę schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Wow, jak ja uwielbiam ta sałatkę.. jest to główna atrakcja świąt dla mnie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie sałatki są najsmaczniejsze. Lubię sałatki warstwowe i podane właśnie w szklanej misce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesława Grażyna Płowik27 sierpnia 2017 23:24

    No, niestety, ogórek i pomidor w jednej sałatce??tych waryw nie wolno łączyć!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedz to Grekom i och salatce greckiej :-)

      Usuń
  4. Robiłam już dwa razy. Super przepis!Prosto, smacznie. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wygląda. Muszę spróbować takiej sałatki. Zobaczymy jak mi wyjdzie jak zrobię to napiszę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!