6 sierpnia 2017

Kawa Frappe

Upały praktycznie nie ustępują. Miłośnicy kawy mogą poratować się kawą przyrządzoną na zimno. Polecam!


Składniki (na jedną porcję):

1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + odrobina gorącej wody
1-2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki lodu
mleko do uzupełnienia
ewentualnie bita śmietana i kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Kawę i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy do wystudzenia.
2. Do kielicha blendera wkładamy lód, wlewamy kawę z cukrem, miksujemy, aż lód dobrze się skruszy, a kawa spieni.
3. Kawę przelewamy do wysokiej szklanki, uzupełniamy mlekiem. Wierzch można udekorować bitą śmietaną i szczyptą kakao.

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Coś czuję, że zagości to w moim menu codziennie. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę sobie taką zrobić koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie,jak z kawiarni☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mam terach ochotę na taką pyszną kawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystkie chłodzące napoje, frappe też może być ♥ Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do swojego kącika! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!