Na ten przepis trafiłam zupełnie przypadkowo, ale od razu powędrował do ulubionych. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na zimno. Podaję z moimi zmianami.
Składniki (forma o średnicy 26cm):
Ciasto:
1-1,5 szklanki mąki
1 jajko
1/3 kostki masła (kostka 200g)
szczypta soli
Farsz:
paczka szpinaku mrożonego lub świeżego
1/3 - 1/2 kostki sera typu feta
3 łyżki śmietany 12% (może być też 18% lub 30%)
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
gałka muszkatołowa
kilka małych pomidorków lub 1 duży pomidor
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 mniut.
2. Ciastem wylepić formę, włożyć do pieca nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut (termoobieg).
3. Zmiażdżone ząbki czosnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać szpinak. Mieszać regularnie, aż wyparuje woda. Doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
4. Szpinak wyłożyć na podpieczony spód, na to pokruszyć fetę. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną i ziołami prowansalskimi. Na wierzch ułożyć pomidorki pokrojone w plasterki. Lekko docisnąć.
5. Tartę piec 30 minut w 180 st.C (termoobieg). Na ostatnie 5 minut zwiększyć temperaturę do 200 st.C.
6. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia Bazylii
Wszystko co lubię w jednym przepisie. Pycha.
OdpowiedzUsuńTo tak jak u mnie :-)
UsuńWygląda tak wspaniale, że od razu chciałoby się zjeść. Wspaniała :)
OdpowiedzUsuńA najwazniejsze, ze pyszna ;-)
UsuńTo moj pierwszy komentarz na pani blogu pomimo tego ze od dluzszego czasu sledze bloga i uczę sie od pani gotowac:) tarta to idealne danie na obiad. Pozdrawiam Kate
OdpowiedzUsuńDziekuje za komentarz. Zapraszam do korzystania z przepisow.
Usuń