19 sierpnia 2017

Kruche ciasto orzechowe ze śliwkami

 
 
Składniki:

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 jajko
250 g masła
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
śliwki węgierki
3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić. Ciasto podzielić na części wielkości 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę, posypać mielonymi orzechami. Na orzechy wyłożyć wypestkowane śliwki skórkami do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać śliwki. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
2. Piec w 180 st.C do zrumienienia (w oryginale przez 55-60 minut, a u mnie 45 minut - czyli kwestia piekarnika). Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Domowa kuchnia Aniki

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!