19 sierpnia 2017
Kruche ciasto orzechowe ze śliwkami
Składniki:
Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 jajko
250 g masła
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
śliwki węgierki
3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić. Ciasto podzielić na części wielkości 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę, posypać mielonymi orzechami. Na orzechy wyłożyć wypestkowane śliwki skórkami do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać śliwki. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
2. Piec w 180 st.C do zrumienienia (w oryginale przez 55-60 minut, a u mnie 45 minut - czyli kwestia piekarnika). Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO jej, jak ja uwielbiam takie kruchę ciasteczka :p
OdpowiedzUsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńSzybkie,łatwe i pyszne!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję, bo przepis wydaje się bardzo łatwy.
OdpowiedzUsuń