31 sierpnia 2011

Złote placuszki z cukinii

Dzisiaj proponuję dwie wersje popularnych placuszków z cukinii - złote i zielone. 


Składniki:

nieduża młoda żółta cukinia
2 jajka
1 cebula
20 dag tartego żółtego sera
6-8 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
pół łyżeczki kurkumy
1 ząbek czosnku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką, solimy i odstawiamy na chwilę i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek miażdżymy, cebulę drobno siekamy, mieszamy wszystkie składniki i smażymy na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z surówką.


SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. Musze się w końcu skusić na placki z żółtej cukinii. Dotychczas robiłam tylko z zielonej.Domyślam się, że w smaku nie ma piorunującej różnicy, ale zawsze to będzie coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. @Kinga Warto wypróbować placuszki i z zielonej i z żółtej cukinii. różnica może niewielka, ale wszystko zależy od dodatków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!