23 sierpnia 2011

Ciasto z jagodami


To mój pierwszy wpis na blogu więc na powitanie proponuję ciasto z jagodami. 

Składniki:

Ciasto:

• 4 jajka
• 5 łyżek mąki
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

• 1/2 l śmietany kremówki
• 2 łyżeczki żelatyny
• 4 łyżki cukru
• olejek waniliowy do smaku

Warstwa jagodowa:

• 50 dag jagód (mogą być mrożone)
• 2 galaretki zielone

• tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe:

białka dokładnie ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Do natłuszczonej formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180°C przez ok 35 minut. Odstawić do ostygnięcia.
2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i olejkiem waniliowym dodanym do smaku. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.
3. Na trzecią warstwę ciasta:

Rozpuścić galaretki według przepisu, kiedy lekko stężeją to wymieszać je z jagodami .
4. Ciasto składa się z następujących warstw:
połowa biszkoptu
połowa masy śmietanowej
połowa masy jagody + galaretka
połowa biszkoptu
połowa masy śmietanowej
połowa masy jagody + galaretka


Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia kiedy masa śmietankowa dobrze stężeje. 
SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!