24 sierpnia 2011

Maliny w cukrze na zimę

Przepis stary jak świat, ale chyba nie trzeba przekonywać jak bardzo taki sok z malin przydaje się zimą.


Składniki: 

maliny (ilość dowolna w zależności od tego ile chcemy przygotować)
cukier

Sposób przygotowania:

Świeże maliny przebieramy. Jeśli używamy owoców z pewnego źródła to ich nie płuczemy ponieważ nasiąkają wodą. Maliny nakładamy ciasno do wcześniej przygotowanych słoiczków i zasypujemy dowolną ilością cukru (w zależności jakie kto lubi). Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Możemy pozostawić słoiki w garnku do wystudzenia.


Domowy wyrób

2 komentarze:

  1. ja z kolei maliny posypuje cukrem i jak puszcza sok wkladam do sloika. wychodza pelne sloiczki a nie jak w tym przypadku do polowy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!