Składniki:
1/2 niedużej główki białej kapusty
1 cebula
1 marchewka
sól, pieprz do smaku
Zalewa:
1/5 szklanki cukru
1/5 szklanki oleju
1/5 szklanki octu 10%
Sposób wykonania:
1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę kroimy w piórka.
2. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Surówkę schładzamy przez 30-60 minut.
Smacznego!!!
Pyszna, robiłam.
OdpowiedzUsuńZachęcająco wygląda. Surówka... samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńZdradzę Wam, że zdarzy mi się wejść do baru szybkiej obsługi, by kupić samą surówkę. Nie wiem co w niej jest, ale jest wyśmienita. Jeśli ta smakuje podobnie, to jestem wniebowzięta!
OdpowiedzUsuńTrzeba sprobowac, aby sie przekonac:-)
UsuńPycha!
UsuńJa przepadam za takimi surówkami, ;-)
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie jest 1.5 czy poltora szklanki
UsuńAni 1.5 ani półtora, tylko jedna piąta szklanki
UsuńProszę dodać trochę kminku i natke pietruszki. Palce lizac
OdpowiedzUsuńWitam, czy taką surówkę mogę zrobić dzień wcześniej i ile można ja przechowywać w lodówce
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak.
UsuńCo robimy z poparzoną dłonią?
OdpowiedzUsuńVide test.
Spokojnie, nie jest tak źle. Połączenie gorącej zalewy i zimnej kapusty ostatecznie jest do wymieszania😊
Usuń