1 września 2011

Udka gyros

Nie jestem miłośniczką udek, ale te wyjątkowo mi smakują.


Składniki:

4 małe udka z kurczaka (u mnie 4 podudzia)
przyprawa gyros
2 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu

Sposób przygotowania:

1. Udka umyć i zdjąć z nich skórę. Obficie posypać przyprawą gyros i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
2. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć udka.
3. Przygotować sos. Wymieszać majonez i keczup, posmarować sosem udka.
4. Piec 1godzinę w 180°C pod przykryciem. Około 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywę, by udka ładnie się zrumieniły. 

Smacznego :)

Źródło: Wielkie żarcie

2 komentarze:

  1. Oo, gyrosowe udka to coś zdecydowanie dla mnie. Świetna obiadowa propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wyprobować z gyrosem..wyglądają wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!