Składniki (24x36 cm):
0,5 kg mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
3 jajka
1 słoik prażonych jabłek (można zastąpić świeżo prażonymi jabłkami)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cynamon do smaku
sok z cytryny
bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Roztopić margarynę, lekko przestudzić. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wlać margarynę i dodać jajka. Zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce.
2. Składniki na masę jabłkową (poza bułką tartą) wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Posypać bułką tartą (wsiąknie nadmiar soku z jabłek podczas pieczenia). Nałożyć masę jabłkową, a na końcu drugą warstwę ciasta.
3. Piec na złoto w 180°C.
SMACZNEGO :)
koniecznie cynamon.. :-)
OdpowiedzUsuńIle piec?
OdpowiedzUsuńJakieś 50-60 minut - do ładnego zrumienienia się wierzchu.
UsuńDziękuję, jutro pieczenie ciasta.
Usuń