16 września 2011

Szarlotka idealna


Składniki (24x36 cm):

0,5 kg mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
3 jajka 

1 słoik prażonych jabłek (można zastąpić świeżo prażonymi jabłkami) 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cynamon do smaku
sok z cytryny
bułka tarta 

Sposób przygotowania: 

1. Roztopić margarynę, lekko przestudzić. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wlać margarynę i dodać jajka. Zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce.
2. Składniki na masę jabłkową (poza bułką tartą) wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Posypać bułką tartą (wsiąknie nadmiar soku z jabłek podczas pieczenia). Nałożyć masę jabłkową, a na końcu drugą warstwę ciasta. 
3. Piec na złoto w 180°C. 




SMACZNEGO :)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!