Pyszna propozycja na niedzielny (i nie tylko) obiad. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Mięso na różne sposoby.
Składniki:
2 piersi kurczaka
2 plasterki żółtego sera
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
mąka, bułka tarta, jajko do panierki
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Filety rozbić tłuczniem uważając, by nie uszkodzić mięsa. Posolić i popieprzyć.
2. Każdy płat mięsa posypać natką pietruszki, ułożyć plaster sera i złożyć. Mocno ścisnąć brzegi lub spiąć wykałaczkami.
3. Panierować kotlety najpierw w mące, potem jajku oraz bułce tartej.
4. Smażyć na rozgrzanym oleju prze ok. 3 minut z obu stron. Potem zmniejszyć płomień i dosmażyć.
5. Odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniaczanym piure oraz surówką.
SMACZNEGO :)
do kotletów szwajcarskich zrazili mnie na szkolnej stołówce kilka lat temu.
OdpowiedzUsuńod tej pory ich unikam jak ognia, ale...
ogladając Twoje cieknie mi ślinka ;]
pysznie się prezentują!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
a ja jednak myślę, że warto się przełamać :) kotleciki były suuuuper :)
OdpowiedzUsuń