Składniki:
0,5 kg wypestkowanych umytych śliwek węgierek
1 kostka margaryny
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na kruszonkę: mały kawałek masła, tyle mąki, cukru i wiórek kokosowych by kruszonka była sypka
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodać kolejno jajka, a potem resztę składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto wyłożyć na blaszkę, na ciasto ułożyć równomiernie połówki śliwek łupkami do dołu i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180°C.
SMACZNEGO :)
Przepadam za tego typu ciastami;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze i najprostsze ciasto - idealne na potwierdzenie tezy, że to co szybkość i łatwość wykonania to gwarancja smaku :-)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńNa jaką średnicę blachy te składniki ?
Pozdrawiam Piotr
24x28 cm. Pozdrawiam!
Usuń