Składniki:
0,5 kg cebuli
sól do smaku
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 płaska łyżka soli
kilka ziarenek ziela angielskiego
liście laurowe
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 płaska łyżka soli
kilka ziarenek ziela angielskiego
liście laurowe
Sposób przygotowania:
1. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, osolić do smaku. Dodać posiekaną cebulę, wymieszać i całość odstawić na godzinę.
2. Zagotować zalewę.
3. Odciśnięte ogórki i cebulę nakładać do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 15 minut.
Przed podaniem należy mizerię odlać z zalewy i wymieszać z odrobiną śmietany, ewentualnie doprawić.
3. Odciśnięte ogórki i cebulę nakładać do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 15 minut.
Przed podaniem należy mizerię odlać z zalewy i wymieszać z odrobiną śmietany, ewentualnie doprawić.
SMACZNEGO :)
o tak, pysznie jest zimą cieszyc się smakiem domowych ogórków:-)
OdpowiedzUsuńMoja mama je robi i naprawdę są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńa ogórki gruntowe czy szklarniowe? ma to jakieś znaczenie i wpływ na smak? aga
OdpowiedzUsuńRobię zawsze z gruntowych i szczerze mówiąc nie wiem jak smakowałaby mizeria z ogórków szklarniowych. Ogólnie mówiąc przetwory powinno się robić z ogórków gruntowych.
Usuńok :) więc zrobię z gruntowych :) a można je zetrzeć na tarce?
OdpowiedzUsuńNa dużych oczkach czy na szatkownicy? Jeśli na szatkownicy to oczywiście tak, ale na tarce jarzynowej nie polecałabym...Najlepiej zrobić to w wielofunkcyjnej maszynce z tarczą do krojenia w plasterki (lub szatkowania), wtedy praca idzie migusiem :)
Usuńwitaj!
OdpowiedzUsuńzalewać ogórki gorącą zalewą?
Tak, można gorącą.
Usuńrobie tak samo
OdpowiedzUsuńodcedzam dodaje śmietany i rewelacja wszystkim w domu smakują
Dokładnie tak robimy i w moim domu :)
Usuńjak dlugo trzeba pasteryzowac
OdpowiedzUsuńTyle ile napisalam - 15 minut
UsuńOdciśnięte ogórki? Czyli tego soku, który puszczą ogórki z cebulką nie wkładamy do słoików?
UsuńDokładnie. Sok odlewamy, lekko odciskamy ogórki i cebulę, pakujemy w słoiki i zalewamy zalewą.
Usuńczy cebula nie pusci kwasu i sie nie zepsuja
OdpowiedzUsuńNie zepsuja. Cebula podczas moczenia z ogprkami wystarczajaco zmieknie i utraci kwas, a wode ktora puszcza i ogorki i cebula i tak odlewamy.
Usuńzalewa musi byc goraca?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńJaki ocet?
OdpowiedzUsuńSpirytusowy 10%.
Usuń