Składniki:
2 nieduże młode cukinie
1 pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
4 łyżki kukurydzy konserwowej
kawałek żółtego sera
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, odcinamy im ogonki, przekrawamy wzdłuż na pół.
2. Łyżeczką wydrążamy środki, tak aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ zachowujemy.
3. Siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy na patelni, dodajemy wydrążony miąższ z cukinii, a następnie pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i całość chwilę dusimy.
4. Kiedy masa trochę przestygnie dodajemy do niej surowe jajko i kukurydzę, całość doprawiamy i mieszamy. Gotową masą napełniamy łódki z cukinii. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy odrobiną bulionu (może być z kostki) i zapiekamy ok. 20-30 minut.
5. Pod koniec pieczenia nakładamy tarty żółty ser na cukinie i zapiekamy, aż ser się rozpuści.
Smacznego :)
Uwielbiam faszerowaną cukinię. Wersja z kurczakiem i serem żółtym to moja ulubiona.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad;]
OdpowiedzUsuńChętnie się wproszę do ciebie:)
Oj lubię to!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita wersja cukinii faszerowanej. Przeszukałam swojego bloga i nie znalazłam faszerowanej cukinii, normalnie grzech, muszę się poprawić ;)
OdpowiedzUsuńPychotka, jak fajnie ze sezon cukiniowy jeszcze trwa :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, fantastyczna! nieskomplikowany przepis, co bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi :) Pozdrawiam!
Usuń