14 września 2012

Kompot śliwkowy

Drugi po truskawkowym mój ulubiony kompot :)


Składniki:

umyte śliwki
woda
cukier

Sposób przygotowania:

1. Owoce przekładamy do umytych słoików, wsypujemy cukier wedle uznania, zalewamy wodą, zakręcamy.
2. Słoiki pasteryzujemy 15-20 minut od momentu zagotowania się wody.

Domowy Wyrób
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. lubię jak moja mama taki robi

    OdpowiedzUsuń
  2. śliweczki w skórkach tak? a ile wody i cukru na 1kg śliwek dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, śliwki w skórkach. Cukru daję na oko, tak ok 3-4 czubate łyżki do każdego słoika. A wody tyle, by dopełnić słoik. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy.

      Usuń
  3. Woda chłodna?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, u nas nie zalewamy nigdy kompotu syropem (wodą z cukrem), tylko wlewam wodę i dodaję cukru. Warto wlać cieplejszej wody, wtedy cukier szybciej się rozpuści podczas gotowania słoików.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Cz śliwki mogą być z pestkami? Mam dość drobne i ciężko odchodzą od pestek, bo są miękkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne - nigdy nie dryluję śliwek do kompotu :)

      Usuń
  5. Ja wolałam wypestkować śliwki, żeby mieć pewność że nie ukrył mi się w nich ''nieproszony gość''. Właśnie mi się pasteryzują. Jak po otwarciu słoiczka (za jakiś czas) będą pyszne, to twój przepis wpiszę sobie do kajecika ''Moich ulubionych przetworów'' :) Dzięki za przepis. :)

    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować! Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!