Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki maślanki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
2 duże banany
2 jajka
Sposób przygotowania:
1. Składniki ciasta miksujemy.
2. Banany obieramy, kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ciasta.
3. Smażymy na suchej patelni.
4. Możemy polać syropem klonowym lub płynnym miodem.
Smacznego!!!
Och, bananowe to jedne z moich ulubionych :) Na tym zdjęciu wyglądają bardzo delikatnie.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie ;).
OdpowiedzUsuńZ bananami nigdy nie jadłam, ale wyglądają baardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńpysznie bananowe!
OdpowiedzUsuńWyglądają na puszyste i delikatne :) A jaki olej do nich dodajesz? Wiem, że rzepakowy nie ma smaku i nadaje się do takich słodkich placków.
OdpowiedzUsuńUżywam oleju kujawskiego - rzepakowego, nadaje się idealnie do wszystkiego!
UsuńWłaśnie przypomniałaś mi o tym jak ja dawno nie jadłam bananów:)
OdpowiedzUsuńA taki pomysł na placuszki.. świetny:)
Jakie pulchniutkie Ci wyszły, super :-)
OdpowiedzUsuńa z tego przepisu ile wychodzi takich placków ?
OdpowiedzUsuńJejku, nie pamiętam, ale nie jakoś strasznie dużo, w zależności od wielkości placków. Ja na patelnię dawałam mniej więcej 2 łyżki ciasta na 1 naleśnika. Wyszło może z 20? Nie pamiętam dokładnie...
UsuńZrobiłam z bardzo dojrzałych bananów. Wyszły słodkie pulchne. Rodzina domaga się powtórnego zrobienia. Dziękuję za przepis! Kate
OdpowiedzUsuńSuper, ze korzystasz z tylu przepisow. Zapraszam do fotografowania wykonanych dan i wysylania do galerii czytelnikow.
UsuńPozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam z bananami i kremem czekoladowym :-)