9 września 2012

Apple bread

Apple bread to nic innego jak ciasto z jabłkami. Przepis znalazłam przynajmniej sześć lat temu w jednym z kobiecych pism i jest niezawodny! Porównałam nawet ten przepis z innym znalezionym na amerykańskim blogu two peas & their pod i naprawdę niewiele się różnią :) Tak więc zachęcam! Robi się szybko i smakuje wyśmienicie!


Składniki:

1 niepełna szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
aromat waniliowy (dałam olejek)
2 niepełne szklanki mąki
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek

Sposób przygotowania:

1. Margarynę rozpuścić i wystudzić.
2. Ubić jajka z cukrem. Dodać pozostałe składniki obojętnie w jakiej kolejności, dokładnie wymieszać.
3. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, wyłożyć ciasto.
4. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 st. C.
5. Po wystudzeniu ciasta można go oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Skoro tak zachęcasz, trzeba będzie zrobić :) Mam zdecydowanie dużo jabłek, a ten chlebek wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo przyjemne :) I łatwe do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze nigdy nie jadłam innego chleba niż ten powszedni.. może różne odmiany.. ale nigdy na słodko!:D
    Na pewno był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa apple bread jest trochę myląca, to nie jest typowy chlebek - raczej ciasto z jabłkami upieczone w keksówce :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!