Składniki:
1 niepełna szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
aromat waniliowy (dałam olejek)
2 niepełne szklanki mąki
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuścić i wystudzić.
2. Ubić jajka z cukrem. Dodać pozostałe składniki obojętnie w jakiej kolejności, dokładnie wymieszać.
3. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, wyłożyć ciasto.
4. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 st. C.
5. Po wystudzeniu ciasta można go oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Skoro tak zachęcasz, trzeba będzie zrobić :) Mam zdecydowanie dużo jabłek, a ten chlebek wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo przyjemne :) I łatwe do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńSzczerze nigdy nie jadłam innego chleba niż ten powszedni.. może różne odmiany.. ale nigdy na słodko!:D
OdpowiedzUsuńNa pewno był pyszny!
Nazwa apple bread jest trochę myląca, to nie jest typowy chlebek - raczej ciasto z jabłkami upieczone w keksówce :)
Usuń