Składniki:
Suche składniki:
1,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
150 g zmrożonego masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy w jednym naczyniu.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, do jabłek dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
3. Do blaszki (niewielkiej prostokątnej lub do tortownicy) wysmarowanej masłem wkładamy na dno równomiernie 1/3 suchych składników. Na nich równomiernie rozkładamy połowę masy jabłkowej. Następnie nakładamy 1/3 część suchych składników i znów masę jabłkową. Na koniec rozkładamy ostatnią część suchych składników.
4. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożone masło
5. Pieczemy około
60 minut w 175 – 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemu cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Tradycyjna, pyszne szarlotka. :) Takie wypieki zawsze wszystkim smakują.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, bardzo mi się podoba fakt, że bez miksera:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki :) Twoja prezentuje się świetnie i również podoba mi się fakt, że jest zrobiona bez użycia miksera :)
OdpowiedzUsuńDzień jabłka?
OdpowiedzUsuńTo dobrze!
W planie sałatka warzywna jarzynowa na kolację:)
Bezcenny zapach pieczonego ciasta!
Ja robię identyczną polecam naprawde super.
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie i oczywiście obserwuję.
Często robię tą szarlotkę, jest na prawdę godna polecenia :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis :*
OdpowiedzUsuń