23 września 2012

Ryba w cieście naleśnikowym

Kilka miesięcy temu wypatrzyłam taką oto rybkę w cieście u pewnym na blogu. Bardzo mi się spodobała, od tamtej pory często pojawia się taka rybka na naszym stole. Wszystkim niezdecydowanym gorąco polecam!


Składniki:

4 filety z dowolnej ryby (miałam akurat morszczuka)
sól, pieprz
sok z cytryny

Na ciasto:
1 jajko
6 czubatych łyżek mąki
10 łyżek mleka
szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Robimy ciasto naleśnikowe. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Rybę zanurzyć w cieście, dobrze obtoczyć i smażyć na oleju z obu stron.
4. Rybę podałam z ziemniakami i przegotowaną zimową mizerią.

Smacznego! 

Źródło: Agatka gotuje i smakuje

7 komentarzy:

  1. Tak ryby nigdy nie jadłam. ;) Ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci posmakowała taka rybka, pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny smak polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, świetnie, że smakowało! Radosnego świętowania :)

      Usuń
  4. a jeszcze lepiej smakuje po dodaniu do ciasta szczypty curry, mniam, polecam :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, szczególnie jeśli ktoś lubi curry. Ja akurat nie przepadam za tą aromatyczną przyprawą, więc wolę bez tego dodatku. Choć nie powiem, że w ogóle nie używam curry, czasami dodaję ale sporadycznie :) Np. to mięsko z curry bardzo mi smakowało: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/10/kolorowe-paseczki.html. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!