15 września 2012

Suszone leśne grzyby


Składniki:

leśne grzyby (najlepiej do suszenia nadają się borowiki (prawdziwki), podgrzybki, kozaki, jak i inne gatunki)

Sposób suszenia:

1. Przed suszeniem należy oczyścić grzyby z leśnego runa i piasku. Nie wolno myć grzybów przeznaczonych na suszenie!
2. Małe grzybki zostawiamy, a większe kroimy na mniejsze części. Grzyby możemy nabić na patyczki, nawlec na nitkę lub rozłożyć na blaszce lub kratce.
3. Grzyby można suszyć na wiele sposobów, np. w piekarniku. Pamiętajmy, że temperatura nie może być za wysoka, ponieważ się spalą. Najlepiej, aby temperatura nie przekraczała 50 st.C. Moja mama dodatkowo uchylała drzwiczki piekarnika i aromat suszonych grzybów roznosił się po całym domu.
4. Grzyby można też suszyć naturalnie na słońcu w bardzo nasłonecznionym miejscu. Trzeba od czasu do czasu przekręcać grzyby, aby równomiernie się ususzyły.
5. Dobrze ususzone grzyby powinny być łatwe do złamania, roztarcia np. w moździerzu.
6. Grzyby przechowujemy w dobrym szczelnym opakowaniu, np. słoiku, ponieważ grzyby łatwo wchłaniają wilgoć czy zapachy. Jeśli nie będą dobrze przechowywane, staną się łatwym łupem dla robaczków i moli. Warto po ususzeniu dorzucić do słoika z grzybami dwa listki laurowe, ponoć chronią grzyby przed robaczeniem.
7. Możemy je przechowywać kilkanaście miesięcy i są niezbędne w domowej spiżarni.

Domowy Wyrób

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Och tak, takie zapasy w domu są niezastąpione!

      Usuń
  2. uwielbiam jak w domu pachnie grzybami podczas suszenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie byłam już na grzybkach, trochę za tym tęsknię,może za rok...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja przechowuję suszone grzyby w zamrażarce - nie mają w sobie wody i nie zamarzają a robaczki nie mają do nich dostępu. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!