7 września 2012

Napoleonka na krakersach

Bajecznie proste ciasto bez pieczenia. Przepis widziałam na wielu blogach, ale ostatecznie zrobiłam według przepisu z książki Ciasta bez pieczenia pochodzącej z serii Biblioteczki Poradnika Domowego.


Składniki:

2 paczki słonych krakersów

Masa:
5 szklanek mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny
torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
4 żółtka
1 szklanka mąki pszennej

+ cukier puder po posypania

Sposób przygotowania:

1. Połowę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną.
2. Resztę mleka wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami, a następnie wlać do gotującego się mleka. Masę gotować, mieszając, aż zgęstnieje.
3. Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę krakersów, wylać gorący krem i przykryć drugą warstwą krakersów.
4. Całość posypać cukrem pudrem i po ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Szybka ta twoja napoleonka:))
    Podziel się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ha, to zapraszam :) jest nie tylko szybka, ale przede wszystkim pyszna :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!