Ulubione leczo moje i mojego męża. Uwielbiamy je! I cenimy nie tylko za smak, ale też łatwość i szybkość w przygotowaniu :)
Składniki:
- 1 średnia cukinia (w zimie używam mrożonej)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 2 laski dowolnej kiełbasy
- 2 puszki pomidorów krojonych w puszce (w sezonie można użyć świeżych, jedną puszkę można też zastąpić domowym keczupem z cukinii - efekt super! KLIK)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- ewentualnie ulubione zioła
-
olej
- ewentualnie odrobina chilli
Sposób przygotowania:
1. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę dowolnie kroimy.
3. Kiełbasę dowolnie kroimy.
4. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim cebulę. Dorzucamy kiełbasę i całość chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pokrojoną cukinię i obie papryki, pomidory z puszki, chilli, posiekane ząbki czosnku oraz słodką i ostrą paprykę. Całość dusimy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Następnie dodajemy sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy, chwilę całość dusimy, mieszając od czasu do czasu.
7. I voila :) Danie gotowe :)
Smacznego :)
Robię bardzo podobne i też je uwielbiam:))
OdpowiedzUsuńJa też lubię leczo:)
OdpowiedzUsuńMoja mama często robi jak tylko pojawią się warzywa:)
Ale nigdy nie wpadłyśmy na pomysł mrożonej cukini;]
Tak mrożona cukinia sprawdza się świetnie, kiedy nie mam dostępu do świeżej. Myjemy cukinię, kroimy w kosteczkę, wkładamy do woreczka lub pojemnika i do zamrażarki :)
Usuńrobię też leczo, z cukinią właśnie, uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Uwielbiam leczo, tez ostatnio je robiłam, pycha :-)
OdpowiedzUsuńZ moich chłopakiem bardzo często je gotujemy, jest pyszne! :)
OdpowiedzUsuń