Wracając z Baranowa Sandomierskiego wstąpiliśmy do Karczmy Jorgula w
Nowej Dębie. Zamówiliśmy sobie bigos po myśliwsku. Tak nam posmakował,
że postanowiłam mniej więcej odtworzyć co tam się znajdowało i zrobiłam
podobny bigos. Po prostu pycha!!! Bigos zrobiłam z 1 kg kapusty, ale zawsze można zwiększyć ilość.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
30 dag surowej łopatki lub szynki
1 duża laska kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
10 śliwek suszonych
liście laurowe
ziele angielskie
przyprawa do bigosu
kminek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka suszonych grzybów
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, kroimy na małe kawałeczki i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
2. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Kiedy się zagotuje to odlewamy wodę i wlewamy świeżą. Jeśli kapusta jest nadal za kwaśna to czynność powtarzamy.
3. Do gotującej się kapusty rzucamy mięso z patelni, liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Całość dusimy.
4. W tym czasie siekamy cebulę i rumienimy na patelni. Następnie kroimy kiełbasę i również obsmażamy na patelni - podobnie postępujemy z boczkiem.
5. Kiedy już kapusta będzie miękka to dorzucamy kiełbasę, boczek, cebulę, kminek, doprawiamy przyprawą do bigosu i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w paseczki suszone śliwki. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Smacznego!!!
Hehe:)
OdpowiedzUsuńNie chce się chwalić , ale akurat mieszkam w Nowej Dębie:P
Heh:D Ale nigdy nie byłam w tej karczmie<3
A bigos pewnie musial być pyszny:)
Mają tam świetne jedzenie, a jakie porcje! Naprawdę można się najeść :)
Usuń