Składniki:
1 kg cukinii (lub kabaczka)
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
Na każdy słoik należy przygotować:
1 plasterek cebuli
gałązka zielonego koperku
0,5-1 łyżeczki gorczycy
1 liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
Zalewa:
8 szklanek wody
pół szklanki octu 10%
płaska łyżka soli
szklanka cukru
Sposób przygotowania:
1. Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w grubą kostkę razem ze skórką.
2. Papryki oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem z cukinią.
3. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki.
4. Mieszankę cukinii i papryki włożyć do słoików. Dodać pozostałe składniki przewidziane na każdy słoik.
5. Zagotować zalewę. Gorącą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.
6. Z podanych proporcji wyszło mi 9 słoiczków różnej wielkości (np. po dżemach i majonezach).
Smacznego!!!
ja robiłam samą cukinię ale widzę, że z papryką też się może fajnie komponować:)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że zgłaszasz przepis już w pierwszym dniu akcji. Ja zrobiłam w tym sałatkę z cukinią i pomidorami na zimę. Z papryką muszę wypróbować także. Czekam na kolejne przepisy z psiankowatymi.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię warzywa psiankowane i z pewnością to nie pierwszy i ostatni przepis biorący udział w Twojej akcji :) Pozdrawiam!
UsuńBezcenne skarby na zimę :)
OdpowiedzUsuńMyślałam nad Twoim przepisem też:) Ale jednak trzymam się tradycjii:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu
Ładnie wygląda na zdjęciu i pewnie fajnie smakuje.
OdpowiedzUsuńZobacz tez na moją propozycję - cukinia w talarkach na zimę http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/08/20/zolta-cukinia-w-talarkach/
Pozdrawiam, Iza
pyszna sałatka :D zrobiłam najpierw kilka słoiczków a późniech chyba z 30 :D
OdpowiedzUsuń... i to mnie cieszy :)
Usuń