Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
1 mała cebulka
1 pęczek koperku
sól, pieprz
sok z cytryny do smaku
1-2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, poszatkować. Delikatnie nasolić i odstawić na 10 minut.
2. W międzyczasie posiekać cebulkę i opłukany koperek. Dodać do kapusty. Wymieszać czystą dłonią.
3. Do surówki dodać cukier, odrobinę pieprzu, sok z cytryny i olej i ponownie wymieszać.
4. Podawać wedle uznania - u mnie był akurat kurczak w cieśnie francuskim.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
O tak, można powiedzieć wiosna w gębie ;) Cudowna jest ta surówka, jadłabym ją tonami, jak i wszystko inne z młodej kapusty.
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta, młode ziemniaczki i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńA gdzie można znaleźć sprawdzony przepis na kurczaka w cieście francuskim?
OdpowiedzUsuńW internecie. Akurat wzorowałam się na przepisie z bloga Kuchnia Aleex :)
UsuńJuż jest na blogu, zapraszam tutaj: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/kurczak-w-ciescie-francuskim.html :)
UsuńWr5acam do niego, dziękuję.
UsuńCieszę się bardzo, pozdrawiam.
UsuńTaką lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńPoprzedni wpis był lepszy.
OdpowiedzUsuńPrzepis znany ,cały smak to stosownie doprawić kapustę i palce lizac surowka,Smacznego!
OdpowiedzUsuń