15 maja 2013

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Już pojawiła się młoda kapusta :) Jedno z moich ulubionych warzyw :)


Składniki:

1 mała główka młodej kapusty
1 mała cebulka
1 pęczek koperku
sól, pieprz
sok z cytryny do smaku
1-2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1. Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, poszatkować. Delikatnie nasolić i odstawić na 10 minut.
2. W międzyczasie posiekać cebulkę i opłukany koperek. Dodać do kapusty. Wymieszać czystą dłonią.
3. Do surówki dodać cukier, odrobinę pieprzu, sok z cytryny i olej i ponownie wymieszać.
4. Podawać wedle uznania - u mnie był akurat kurczak w cieśnie francuskim.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

  Zielnik Kuchenny 2013

8 komentarzy:

  1. O tak, można powiedzieć wiosna w gębie ;) Cudowna jest ta surówka, jadłabym ją tonami, jak i wszystko inne z młodej kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Młoda kapusta, młode ziemniaczki i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie można znaleźć sprawdzony przepis na kurczaka w cieście francuskim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W internecie. Akurat wzorowałam się na przepisie z bloga Kuchnia Aleex :)

      Usuń
    2. Już jest na blogu, zapraszam tutaj: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/kurczak-w-ciescie-francuskim.html :)

      Usuń
  4. Poprzedni wpis był lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis znany ,cały smak to stosownie doprawić kapustę i palce lizac surowka,Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!