17 maja 2013

Barszcz czerwony z botwinką

Oto typowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych. Tym razem z botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i botwinką to zapraszam tutaj.



Składniki:

1 pęczek botwinki z buraczkami
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
sól, pieprz
siekany koperek
wywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra)
2 łyżki śmietany do zup
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
odrobina octu lub soku z cytryny 

Sposób przygotowania:

1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę, a także ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości.
2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Kiedy warzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego).
4. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i 1 chochlę gotującego się barszczu, a następnie przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy octem, solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekany koperek - ilość wedle uznania.
5. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z jajkiem na twardo.

Smacznego!!! 



5 komentarzy:

  1. Barszczyk wyszedł rewelacyjny!!!
    Polecam niezdecydowanym!
    Klaudia

    OdpowiedzUsuń
  2. I to jest botwinka :) ja czasami mlode ziemniaki okraszam cebulka i podaje osobno na talerzu ..zreszta jak to woli:)pozdrawiam marta

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!