19 maja 2012

Zupa z botwinką


Składniki:

1 pęczek botwinki z buraczkami
2 marchewki
1 cebula
5 średnich ziemniaków
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
kminek w ziarenkach
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
ocet do smaku (lub kwasek cytrynowy)
śmietana 18% lub 30%
siekany koperek
wywar lub dowolny bulion (u mnie na skrzydełkach)
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotować wywar, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz dowolnie pokrojone pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie.
2. W międzyczasie obrać buraczki i zetrzeć na tarce, zalać dwoma szklankami wrzątku. Botwinkę umyć i pokroić razem z łodygami.
3. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie wlać wywar razem z burakami i dodać botwinkę. Wsypać też trochę kminku. Doprawić octem (lub kwaskiem cytrynowym).
4. Odlać odrobinę zupy i dodać do niej 2-3 łyżki śmietany, starannie wymieszać i całość wlać do garnka z zupą. Na koniec zupę ewentualnie doprawić i posypać siekanym koperkiem.
5. Można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
 

Smacznego :)

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!