16 maja 2012

Kompot jabłkowo-śliwkowo-truskawkowy z miętą

...czyli jak wykorzystać zalegające w zamrażarce owoce i suszoną miętę.


Składniki:

mrożone śliwki
mrożone truskawki
2 świeże jabłka
1 gałązka suszonej mięty
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Mrożone owoce rzucamy do wody.
2. W międzyczasie myjemy jabłka, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skórki, rzucamy do gotujących się owoców. Dodajemy suszoną miętę.
3. Kiedy się zagotuje zmieszamy płomień gazu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyłączamy, przykrywamy pokrywką aż kompot trochę ostygnie i "nasiąknie" aromatem mięty. Kompot przelewamy przez sitko, wlewamy do dzbanka i dodajemy odrobinę cukru.

Dzięki dodatku mięty, napój jest bardzo orzeźwiający - w sam raz na ciepłe dni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!