15 maja 2012

Pieczone ziemniaki Hasselback

Tak fajnie ponacinane i upieczone ziemniaczki widziałam już na kilku blogach. Udało mi się w końcu zmobilizować i przygotować te cudaki. Wyszły super!!! Były bardzo smaczne!!! Przyprawiłam je na swój sposób.


Składniki:

ziemniaki - ilość dowolna - ważne żeby były mniej więcej takiej samej wielkości, by wszystkie się ładnie upiekły
pieprz
sól
przyprawa do ziemniaków

oliwa

Sposób przygotowania:

1. Obrane ziemniaki nacinamy z jednej strony, tak aby ich całkowicie nie przeciąć.
2. Przyprawiamy solą, i pieprzem, smarujemy oliwą i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
3. układamy w naczyniu, np. żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy przez ok. 1,5 godziny w 180st.C. Długość pieczenia zależy też od wielkości ziemniaków, dlatego ja użyłam niewielkich.
4. Ziemniaki po upieczeniu są miękkie i bardzo aromatyczne. Podałam je do pieczonych udek.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pychotka, uwielbiam takie pieczone ziemniaki, a zwłaszcza z ogniska :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię pieczone ziemniaki:) jednak zawsze jak je przygotowywałam, to przedtem gotowałam je, aby było lekko miękkie, wtedy odcedzałam i wykładałam na blachę, potem kropiłam oliwą i posypywałam przyprawą; jednakże, gdy następnym razem będę robiła pieczone ziemniaki wypróbuję Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!