18 maja 2012

Makaron z pieczarkami i porem

Propozycja na pyszny, szybki i tani obiad.


Składniki:

ulubiony makaron
posiekana natka pietruszki
3-4 łyżki śmietany 18%
15 dag pieczarek
pół pora
1 łyżka masła lub margaryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na gotujący się wrzątek z dodatkiem soli wrzucamy makaron i gotujemy.
2. Obrane pieczarki kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę i dusimy pieczarki. 
3. W czasie, gdy pieczarki się duszą, oczyszczamy pora i kroimy w talarki. Dorzucamy do pieczarek i razem dusimy. Doprawiamy solą.
4. Dodajemy śmietanę i całość mieszamy. Dorzucamy odcedzony makaron, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy siekaną pietruszkę.
5. Podajemy udekorowane pietruszką.

Smacznego :) 

Źródło: Moja kuchnia malutka

2 komentarze:

  1. Uwielbiam makarony, tez robiłam z pieczarkami ale z cebulką pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z powodzeniem można zastąpić pora cebulą :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!