26 maja 2012

Filet z indyka z suszonymi morelami i śliwkami

Pyszna propozycja zarówno na ciepło (jako mięso do obiadu), jak i na zimno (w postaci wędliny drobiowej z farszem). Przepis pochodzi ze zbioru przepisów siostry Anastazji.


Składniki:

1 duży filet z indyka
kilka suszonych śliwek bez pestek
kilka suszonych moreli
3-4 łyżeczki musztardy
przyprawa do drobiu
sól
pieprz
oliwa

Sposób przygotowania:

1. Filet myjemy, wycieramy i rozbijamy na duży płat.
2. Wierzch smarujemy musztardą. Układamy śliwki na przemian z morelami.
3. Całość dokładnie zwijamy. Obwiązujemy sznurkiem kuchennym lub spinamy wykałaczkami.
4. Rulon mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Dodatkowo smarujemy oliwą lub olejem.
5. Całość zwijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180°C. Pod koniec odsłaniamy folię by mięso się przyrumieniło. Podajemy pokrojone w plastry z ziemniaczkami i surówką lub jako wędlinę.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!