11 maja 2012

Młoda kapusta z koperkiem

...czyli smak domu!


Składniki:

1 główka młodej kapusty
1 cebula
kminek w ziarenkach
3-4 łyżki śmietany (opcjonalnie)
sól
olej
siekany koperek
liść laurowy
ziele angielskie
bulion (może być z kostki)

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować, delikatnie nasolić, wymieszać i odstawić. Po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru soku.
2. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać kapustę, podlać bulionem, posypać kminkiem i dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Dusimy, aż kapusta będzie miękka i płyn odparuje.
3. Śmietanę rozrobić z odrobiną bulionu, wlać do kapusty, chwilę dusić, na koniec dodać siekanego koperku i całość wymieszać.
4. Można pominąć śmietanę i od razu zasypać kapustę koperkiem.

Smacznego :)
 Młoda kapusta

6 komentarzy:

  1. Przyszedł czas na długo oczekiwaną młoda kapustę...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię ją zupełnie inaczej! Ciekawe jest to, jak polska kuchnia może się różnić w zależności od regionu. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nareszcie mamy młodą kapustę, robię troszkę inaczej, ale każda na pewno smakuje :-)prawdziwe smaki dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto ..a jak smacznie..dziękuję za udział w akcji..pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taką wlaśnie kapuste z koperkiem ale musi być koniecznie młoda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!