11 maja 2012

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

...czyli smak domu!

 
 
Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • kminek w ziarenkach - opcjonalnie
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki 
  • sól, pieprz
  • olej
  • siekany koperek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • woda lub bulion
Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować.
2. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać kapustę, podlać bulionem lub wodą, posypać kminkiem i dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Dusimy, aż kapusta będzie miękka i część płynu odparuje.
3. Śmietanę rozrobić z odrobiną wody i mąki, wlać do kapusty, chwilę dusić, na koniec dodać siekanego koperku i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Przyszedł czas na długo oczekiwaną młoda kapustę...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię ją zupełnie inaczej! Ciekawe jest to, jak polska kuchnia może się różnić w zależności od regionu. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nareszcie mamy młodą kapustę, robię troszkę inaczej, ale każda na pewno smakuje :-)prawdziwe smaki dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto ..a jak smacznie..dziękuję za udział w akcji..pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taką wlaśnie kapuste z koperkiem ale musi być koniecznie młoda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!