16 maja 2012

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Zrobiłam na tygodniu taką oto drożdżówkę z rabarbarem. Bardzo nam smakowało to ciasto. Poza tym szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, no i długo zachowuje świeżość. Do kawałka drożdżówki polecam kubek kakao - pyszna propozycja na śniadanie :)



Składniki:


10 dag drożdży
szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
4 całe jajka
szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
2 szklanki obranego i pokrojonego rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
2. w misce układamy poszczególne składniki warstwami: najpierw kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Następnie Zalewamy roztrzepanymi jajkami, olejem i mlekiem. Na koniec dodajemy mąkę i szczyptę soli. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
3. Kiedy minie czas oczekiwania, mieszamy ciasto do gładkiej konsystencji mikserem. Wykładamy na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C przez 45-50 minut. Ciasto zostawiamy po upieczeniu jeszcze chwilę w piekarniku (10-15 minut).
4. Można posypać drożdżówkę cukrem pudrem.



Smacznego :)

Źródło: Kuchenne szaleństwa


Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonemSmakołyki na pikniki

3 komentarze:

  1. Pychotka od razu ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest pyszne idealnie wilgotne mniammmmmmm.....:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że smakowało :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!