Składniki:
10 dag drożdży
szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
4 całe jajka
szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
2 szklanki obranego i pokrojonego rabarbaru
szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
4 całe jajka
szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
2 szklanki obranego i pokrojonego rabarbaru
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
2. w misce układamy poszczególne składniki warstwami: najpierw kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Następnie Zalewamy roztrzepanymi jajkami, olejem i mlekiem. Na koniec dodajemy mąkę i szczyptę soli. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
3. Kiedy minie czas oczekiwania, mieszamy ciasto do gładkiej konsystencji mikserem. Wykładamy na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C przez 45-50 minut. Ciasto zostawiamy po upieczeniu jeszcze chwilę w piekarniku (10-15 minut).
4. Można posypać drożdżówkę cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło: Kuchenne szaleństwa
Źródło: Kuchenne szaleństwa
Pychotka od razu ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne idealnie wilgotne mniammmmmmm.....:)
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakowało :)
UsuńPozdrawiam!