Inna wersja krupniku :) Nawiasem mówiąc moja ulubiona!
Składniki:
3 skrzydełka
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
1 kostka drobiowa
pół szklanki kaszy gryczanej
siekana pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka moczymy w wodzie, wymieniamy wodę (dolewam ok 2,5 litra) i gotujemy, odszumowujemy.
2. Do gotującego się wywaru dodajemy kostkę drobiowa, ziele angielskie i liść laurowy oraz warzywa: Pokrojoną marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz ziemniaki. Gotujemy aż warzywa trochę zmiękną.
3. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
Smacznego :)
Jestem pod wrażeniem pomysłu, zupa jest niesamowicie intrygująca. Na pewno zrobię, musi być niesamowicie pyszna!
OdpowiedzUsuńJest przepyszna!!! To moja ulubiona zupa z czasów dzieciństwa!!!
Usuńjedno pytanie jesli gotujesz skrzydełka to po co wrzucasz kostke drobiowa, sproboj samo mieso gotowac przez 1,5-2 h i wtedy juz tej kostki nie bedziesz potrzebowała
OdpowiedzUsuńDo smaku po prostu .
Usuńjeszcze nie skonczylam zupki , ale juz jest przepyszna !!! polecam kazdemu kto chce zjesc smacznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za skorzystanie z przepisu.
UsuńZachęcam Cię do wysłania fotki Twojej zupy do Galerii Czytelników (http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html). Będzie mi bardzo miło!
Pozdrawiam!
często gotuję zupę z kaszą gryczaną dodatkowo dodaję przyprawę do flaków w domu nazywamy ta zupę flakówką. dodatkowo można ją zagęścić zasmażką z mąki przesmażoną na patelni bez tłuszczu
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie, choć ostatnio już żadnej zupy nie zagęszczam...
Usuń