4 maja 2012

Zupa z kaszą gryczaną

Inna wersja krupniku :) Nawiasem mówiąc moja ulubiona!


Składniki:

3 skrzydełka
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
1 kostka drobiowa
pół szklanki kaszy gryczanej
siekana pietruszka

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka moczymy w wodzie, wymieniamy wodę (dolewam ok 2,5 litra) i gotujemy, odszumowujemy.
2. Do gotującego się wywaru dodajemy kostkę drobiowa, ziele angielskie i liść laurowy oraz warzywa: Pokrojoną marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz ziemniaki. Gotujemy aż warzywa trochę zmiękną.
3. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Jestem pod wrażeniem pomysłu, zupa jest niesamowicie intrygująca. Na pewno zrobię, musi być niesamowicie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna!!! To moja ulubiona zupa z czasów dzieciństwa!!!

      Usuń
  2. jedno pytanie jesli gotujesz skrzydełka to po co wrzucasz kostke drobiowa, sproboj samo mieso gotowac przez 1,5-2 h i wtedy juz tej kostki nie bedziesz potrzebowała

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie skonczylam zupki , ale juz jest przepyszna !!! polecam kazdemu kto chce zjesc smacznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za skorzystanie z przepisu.
      Zachęcam Cię do wysłania fotki Twojej zupy do Galerii Czytelników (http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html). Będzie mi bardzo miło!

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. często gotuję zupę z kaszą gryczaną dodatkowo dodaję przyprawę do flaków w domu nazywamy ta zupę flakówką. dodatkowo można ją zagęścić zasmażką z mąki przesmażoną na patelni bez tłuszczu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi ciekawie, choć ostatnio już żadnej zupy nie zagęszczam...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!