1 maja 2012

Muffinki z szynką i żółtym serem

Zapraszam na świetne wytrawne muffinki. Nadają się w sam raz na przekąskę do pracy, szkoły czy też piknik. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.


Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki naturalnego jogurtu
40 g roztopionej margaryny (lub masła)
2 jajka
pół łyżeczki soli
kilka plasterków dowolnej szynki (lub innej wędliny)
kilka plasterków żółtego sera
szczypta ostrej papryki
siekana zielona cebulka
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Szynkę i ser żółty kroimy w kostkę.
2. W jednej misce mieszamy wszystkie suche produkty, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, ostrą paprykę.
3. W drugim naczyniu mieszamy przestudzony roztopiony tłuszcz, jogurt i jajka i dokładnie wymieszać.
4. Połączyć suche i mokre składniki, dodając wędlinę ser i siekaną cebulkę. Wymieszać niestarannie.
5. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 ich wysokości.
6. Piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut.
7. Z podanej porcji wychodzi 12-14 muffinek.


Smacznego :)

Źródło: Fritti e forno

2 komentarze:

  1. Takie muffinki na słono, bardzo fajny pomysł, zwłaszcza dla tych co nie przepadają za słodyczami, kupuje to :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis dodany do podsumowania. Dziękuję za udział w akcji i do zobaczenia na pikniku za rok :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!