13 maja 2012

Wielowarzywna surówko-sałatka z kapustą pekińską


Składniki:

mała kapusta pekińska
puszka kukurydzy
mały por
świeży ogórek
marchewka
pomidor
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
posiekana natka pietruszki
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pora oczyszczamy, kroimy na talarki i solimy. Odstawiamy, by zmiękł.
2. Obieramy ogórka i kroimy w kostkę. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno kroimy. Pomidora kroimy w kostkę.
3. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
4. Mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt i sok z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
5. Podajemy jako sałatkę lub dodatek do obiadu w postaci surówki.

Smacznego :)

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!