31 maja 2013

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Tradycji musi być zadość i młoda kapusta musiała się pojawić do obiadu :) Polecam!


Składniki:

1 główka młodej kapusty
2-3 pomidory
1/4 szklanki wody
sól
1 pęczek koperku ogrodowego

Zasmażka:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, szatkujemy. Przekładamy do garnuszka, wlewamy wodę, lekko solimy i dusimy, aż kapusta zmięknie i zmiejszy swoją objętość.
2. W międzyczasie pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Opłukany koperek siekamy.
3. Pomidory i koperek dodajemy do kapusty, dusimy chwilkę.
4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy 1-2 minutki. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
5. Podajemy wedle uznania - u mnie do kapusty były młode ziemniaczki, jajko sadzone i maślanka :) Majątek :)

Smacznego!!!

Źródło: Kuchnia Doroty

A poniżej przedstawiam kilka innych propozycji, co można zrobić z młodej kapusty:

 
Zielnik Kuchenny 2013
 

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!