Składniki:
Ciasto:
3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)
2 jajka
1 kostka margaryny (250g)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)
Budyń:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
ok 1/2 szklanki cukru
1/2 kg rabarbaru
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar.
4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut.
6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
pyszne ciacho, uwielbiam takie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar:)
Bardzo apetycznie wygląda, też lubię wypieki z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z tego prostego przepisu i upieklam ciasto z rabarbarem i budyniem.
Ciasto łatwo się robi, jest smaczne i mało pracochłonne. Ciekawa jestem jak smakuje z innymi owocami sezonowymi...
Polecam przepis wszystkim.
Dziękuję i pozdrawiam
Blue
Jak już na wstępie wspomniałam, robiłam podobne z jabłkami. Kiedyś robiłam też ze śliwkami i było bardzo dobre. Więc myślę, że to ciasto można nazwać całorocznym ponieważ będzie smakowało i z innymi sezonowymi owocami.
UsuńPozdrawiam!
Witam.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze pytanie,jak długo powinno się wlaściwie chłodzić ciasto w lodówce ? Ja trzymałam je 45 minut i czy to odpowiedni czas?
Pozdrawiam
Blue
Witam, tak, 45 minut wystarczy. Zazwyczaj chłodzę ciasto od 30 do 60 minut i jest ok. Pozdrawiam!
UsuńJak z budyniem, to biore w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji!
Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)
PYSZNE !!!!! Chyba najlepsze ciasto jakie zrobilam do tej pory, choc nie robilam wielu ;)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to!
UsuńPozdrawiam!
Super przepis polecam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
Usuńciasto pyszne i szybko się je robi.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńZrobiłam wczoraj na roczek mojego synka. Wszystkim bardzo smakował, nawet prosili, żeby im do domu zapakować. Zrobiłam 1,5 porcji, na dużą blachę. Prosty i szybki, ale trzeba odpowiednio wcześniej zagnieść ciasto.
OdpowiedzUsuńJedno ale - jak dla mnie za dużo cukru w przepisie. Dałam o 1/4 mniej, a do budyni dałam tyle co w przepisie i wystarczyło.
Za dużo cukru jest w przepisach ogólnie, zawsze zmniejszam ilość i wychodzi pysznie.
Ilość cukru zawsze można zmienić - wyobraź sobie, że oryginalnie było tego cukru w tym cieście jeszcze więcej :) Taka ilość jak podałam mi odpowiada - wiadomo, kwestia smaku.
UsuńCieszę się, że ciasto smakowało! Pozdrawiam!
To jest właśnie problem przepisów, że trzeba je dostosować do swoich potrzeb. Jeszcze więcej? po co sypać takie ilości cukru? Ja słodkie lubię, ale jak zmniejszyłam jeszcze trochę ilość cukru, to był idealny.
UsuńMuszę wypróbować inne ciasta z tego bloga, bo smakowicie wyglądają.
Dziękuję i pozdrawiam.
Acha - robiłam na zwykłej mące, bo nie miałam krupczatki, ale już kupiłam, więc znów zrobię, jednak następnym razem spróbuję z truskawkami, bo już są tuż tuż :D
W takim razie zapraszam do pstrykania zdjęć i wysyłania ich go Galerii Czytelników - http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html
UsuńPozdrawiam!