26 maja 2013

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Robiłam kiedyś podobne ciasto, ale z jabłkami. Tym razem dodałam sezonowy rabarbar. Ciasto jest bardzo smaczne. Zabieram go dziś na Dzień Matki.


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)
2 jajka
1 kostka margaryny (250g)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)

Budyń:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
ok 1/2 szklanki cukru

1/2 kg rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar.
4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut.
6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. pyszne ciacho, uwielbiam takie
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda, też lubię wypieki z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.
    Skorzystałam z tego prostego przepisu i upieklam ciasto z rabarbarem i budyniem.
    Ciasto łatwo się robi, jest smaczne i mało pracochłonne. Ciekawa jestem jak smakuje z innymi owocami sezonowymi...
    Polecam przepis wszystkim.
    Dziękuję i pozdrawiam
    Blue

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już na wstępie wspomniałam, robiłam podobne z jabłkami. Kiedyś robiłam też ze śliwkami i było bardzo dobre. Więc myślę, że to ciasto można nazwać całorocznym ponieważ będzie smakowało i z innymi sezonowymi owocami.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Witam.
    Mam jeszcze pytanie,jak długo powinno się wlaściwie chłodzić ciasto w lodówce ? Ja trzymałam je 45 minut i czy to odpowiedni czas?
    Pozdrawiam
    Blue

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak, 45 minut wystarczy. Zazwyczaj chłodzę ciasto od 30 do 60 minut i jest ok. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Jak z budyniem, to biore w ciemno! :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    OdpowiedzUsuń
  6. PYSZNE !!!!! Chyba najlepsze ciasto jakie zrobilam do tej pory, choc nie robilam wielu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto pyszne i szybko się je robi.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam wczoraj na roczek mojego synka. Wszystkim bardzo smakował, nawet prosili, żeby im do domu zapakować. Zrobiłam 1,5 porcji, na dużą blachę. Prosty i szybki, ale trzeba odpowiednio wcześniej zagnieść ciasto.
    Jedno ale - jak dla mnie za dużo cukru w przepisie. Dałam o 1/4 mniej, a do budyni dałam tyle co w przepisie i wystarczyło.
    Za dużo cukru jest w przepisach ogólnie, zawsze zmniejszam ilość i wychodzi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość cukru zawsze można zmienić - wyobraź sobie, że oryginalnie było tego cukru w tym cieście jeszcze więcej :) Taka ilość jak podałam mi odpowiada - wiadomo, kwestia smaku.
      Cieszę się, że ciasto smakowało! Pozdrawiam!

      Usuń
    2. To jest właśnie problem przepisów, że trzeba je dostosować do swoich potrzeb. Jeszcze więcej? po co sypać takie ilości cukru? Ja słodkie lubię, ale jak zmniejszyłam jeszcze trochę ilość cukru, to był idealny.
      Muszę wypróbować inne ciasta z tego bloga, bo smakowicie wyglądają.
      Dziękuję i pozdrawiam.

      Acha - robiłam na zwykłej mące, bo nie miałam krupczatki, ale już kupiłam, więc znów zrobię, jednak następnym razem spróbuję z truskawkami, bo już są tuż tuż :D

      Usuń
    3. W takim razie zapraszam do pstrykania zdjęć i wysyłania ich go Galerii Czytelników - http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html

      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!