3 listopada 2011

Ciasto z jabłkami i budyniem

Korzystałam już z tego przepisu wiele razy i jest niezawodny. Pochodzi jeszcze z czasów, kiedy nie miałam dostępu do internetu, a przepisy przepisywałam z kobiecych pism. Polecam :)


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
mleko (ilość w zależności jakich używamy budyni - patrzymy na przepis na opakowaniu) 
1-1,5 kg jabłek (użyłam szarej renety)

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto posiekać, zagnieść, podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć ciastem blachę.
2. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na ciasto.
3. Ugotować budyń na mleku, gorącym zalać owoce.
4. Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć nią budyń. Ciasto nakłuć widelcem, piec 45 minut w 200st.C.


SMACZNEGO :)

12 komentarzy:

  1. marzę o jednej takiej porcji, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się i przepis i ciasto ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi to ciasto nie chce wyjść ...zawsze mi się budyń nieładnie od jabłek oddziela .....nawet jak ugotuję rzadszy jak w przepisie:( ...a tak e lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jolu, nie zniechęcaj się!!! w końcu wyjdzie :) powodzenia!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka:)mam teraz przerwę w pracy i chętnie umiliłabym ją takim ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepisy rewelacyjne już od dłuższego czasu podglądam ;)koniecznie muszę wypróbować to ciasto, wygląda baardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jest pyszne i zachęcam do korzystania z przepisów :)

      Usuń
  7. no i to jest dokładny przepis, a nie "517 gram mąki"! poza tym ciasto doskonałe, od dłuższego czasu je robię i wychodzi rewelacyjnie. dziś zrobiłam wersję "mambo", czyli budyń czekoladowy i do ciasta dodałam 2 łyżki kakao - polecam :) i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje! Wersja mambo brzmi ciekawie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Dzisiaj właśnie te ciasto zrobiłam z Waszego przepisu i mąż za pierwszym podejściem zjadł 1/4 blachy :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!