Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
mleko (ilość w zależności jakich używamy budyni - patrzymy na przepis na opakowaniu)
1-1,5 kg jabłek (użyłam szarej renety)
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto posiekać, zagnieść, podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć ciastem blachę.
2. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na ciasto.
3. Ugotować budyń na mleku, gorącym zalać owoce.
4. Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć nią budyń. Ciasto nakłuć widelcem, piec 45 minut w 200st.C.
SMACZNEGO :)
marzę o jednej takiej porcji, mniam!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się i przepis i ciasto ;]
OdpowiedzUsuńa mi to ciasto nie chce wyjść ...zawsze mi się budyń nieładnie od jabłek oddziela .....nawet jak ugotuję rzadszy jak w przepisie:( ...a tak e lubię:)
OdpowiedzUsuńJolu, nie zniechęcaj się!!! w końcu wyjdzie :) powodzenia!!!
OdpowiedzUsuńpychotka:)mam teraz przerwę w pracy i chętnie umiliłabym ją takim ciastem:)
OdpowiedzUsuńpyszne ...
OdpowiedzUsuńdziekuje...
Usuńprzepisy rewelacyjne już od dłuższego czasu podglądam ;)koniecznie muszę wypróbować to ciasto, wygląda baardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest pyszne i zachęcam do korzystania z przepisów :)
Usuńno i to jest dokładny przepis, a nie "517 gram mąki"! poza tym ciasto doskonałe, od dłuższego czasu je robię i wychodzi rewelacyjnie. dziś zrobiłam wersję "mambo", czyli budyń czekoladowy i do ciasta dodałam 2 łyżki kakao - polecam :) i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje! Wersja mambo brzmi ciekawie :) Pozdrawiam!
UsuńDzisiaj właśnie te ciasto zrobiłam z Waszego przepisu i mąż za pierwszym podejściem zjadł 1/4 blachy :D
OdpowiedzUsuńjutro wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuń