sobota, 12 listopada 2011

Rewelacyjny kotlet schabowy wg Macieja Kuronia

Niby zwyczajny schabowy...Kotlet jak kotlet...Ale ten jest rzeczywiście inny, bardziej aromatyczny i soczysty...szkoda, że wcześniej nie znałam tego sposobu na zwykłego schabowego...Co prawda przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż tradycyjnie, ale naprawdę warto się od czasu do czasu poświęcić. A przepis pochodzi z broszurki z Biedronki z września 2008 roku.


Składniki:

kotlety schabowe (ilość dowolna)
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 szklanka mleka
mąka i bułka tarta do panierowania
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso rozbijamy na w miarę cienkie kotlety. Można wkładać kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii. Wtedy mięso pozostanie niepokaleczone. Zawsze tak robię.
2. Ucieramy zmiażdżony czosnek z solą i odrobiną majeranku i pieprzu. Smarujemy kotlety z obu stron i wkładamy do szklanego lub glinianego naczynia i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy w zalewie całą noc, a najlepiej 24 godziny.
3. Odsączamy zalewę do osobnego naczynia. Dodajemy do zalewy jajka i ubijamy trzepaczką. Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w mleku z jajkami, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

SMACZNEGO :)

17 komentarzy:

  1. to muszę też tak zrobić ja bardzo lubię przepisy z "Biedronki" P. Macieja i jego synów...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dość dawno nie jadłem schabowego... będzie trzeba po weekendzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Schabowych nie jadłam całe wieki, jakoś tak kotlety z piersi kurczaka wyparły schabowe z mojego stołu, ale może to jest właśnie pomysł na dzisiejszy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie robiłam, jutro na obiadek będę szykować :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysl, chetnie sprobuje..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis na schabowe - inny niż mi znany.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy sposób na schabowego ..... a ja go bardzo lubię:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam schabowe.Za chwile bede jadla po raz pierwszy od 7 miesiecy to cudo.Przebywam za granica i tam nie znaja schabowych

    OdpowiedzUsuń
  9. Od dłuższego czasu robię te kotlety i wszyscy są zachwyceni, są rewelacyjne:)

    Warszawa2012

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Gorąco polecam, wyszły wspaniale! Mięciutkie, soczyste, pachnące przyprawami... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  11. Nigdy nie słyszałem o schabowym w mleku, dlatego dziś tak spróbuje zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś czytałem / słyszałem, żeby nie łączyć mięsnych potraw z mlekiem, bo podobno gorzej się trawią. No ale skoro rybę można wymoczyć w mleku, wątróbkę, to czemu nie schabowego? :) Sprawdzę Twój przepis przy najbliższej okazji, bo jeszcze nigdy tak nie jadłem. Zawsze robię w grubej panierce w ten sposób

      Usuń
    2. Akurat o tym nie słyszałam...Ale myślę, że raz na jakiś czas takiego pysznego schabowego można zjeść, nawet jeśli będzie się trochę dłużej trawił :)

      Usuń
    3. Nie dawało mi to spokoju i drążyłem trochę temat. Okazało się, że wapń zawarty w mleku może wiązać się z żelazem z mięsa i w ten sposób utrudniać jego wchłanianie. Jednak też uważam, że warto zaszaleć od czasu do czasu (a nawet częściej, hehe).

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!