Zapiekanka jest naprawdę przepyszna!!! Aż żałuję, że nie zrobiłam jej nigdy wcześniej. A przepis pochodzi z mojego pierwszego zeszytu z przepisami jeszcze z czasów liceum :) Prawdopodobnie przepisałam go z maminego pisma kobiecego.
Składniki:
3-4 ziemniaki
3 marchewki
pół selera
2 ząbki czosnku
pół pora
3 parówki
3 jajka
200 ml śmietany 18%
10 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
2 łyżki siekanego koperku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Selera, ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach do miękkości. Przestudzone lekko warzywa obieramy i kroimy w talarki. Selera kroimy w kostkę.
2. Pora oczyszczamy, kroimy w półksiężyce i smażymy na oleju. Po chwili dodajemy pokrojone w talarki parówki oraz drobno posiekany czosnek. Chwilę razem dusimy.
3. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy.
4. Przygotowujemy masę jajeczną: mieszamy 3 jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz koperkiem i dokładnie mieszamy. Masą zalewamy warzywa z parówkami. Zapiekamy w piekarniku w 190°C do momentu aż masa się zetnie i lekko zarumieni na wierzchu, czyli ok.30-40 minut.
SMACZNEGO :)
Uwielbiam zapiekankę pasterską:) Zmiast parówek daje kiełbase któą obdzieram ze skóry:) i podaje z sosem czosnkowym:) ! Przypomniałaś mi miły pomysł na obiad:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń