7 listopada 2011

Krupnik jęczmienny z ziemniaczkami

Jako dziecko wręcz nienawidziłam tej zupy...a teraz...bardzo ją lubię :) Proszę jak to się człowiekowi smaki zmieniają...


Składniki:

10 dag kaszy jęczmiennej
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
4 ziemniaki
1 cebula
2 suszone grzybki
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki koperku
2 litry wywaru z kości

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę w plasterki. Cebulę posiekać, pora pokroić w półksiężyce. Wszystkie warzywa rzucić na gotujący się wywar, dodać suszone grzybki, ziele angielskie, pokrojony czosnek, liść laurowy i doprawić do smaku.
2. Po chwili dodać opłukaną kaszę jęczmienną. Całość gotować na wolnym ogniu do czasu gdy warzywa i kasza będą miękkie. Kiedy zupa się ugotuje dodać siekanej natki koperku.


SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. oj tak dawno nie robiłam.Dziękuje za pomysł na niedzielną zupę:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!