Jako dziecko wręcz nienawidziłam tej zupy...a teraz...bardzo ją lubię :) Proszę jak to się człowiekowi smaki zmieniają...
Składniki:
- 10 dag kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 suszone grzybki
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki koperku
-
2 litry wywaru z kości (u mnie na skrzydełkach drobiowych)
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę w plasterki lub kostkę. Cebulę posiekać, pora pokroić w półksiężyce.
2. Do gotującego się wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzybki. Po chwili dodać marchew, pietruszkę, cebulę. Gotować.
3. Następnie dodać opłukaną kaszę jęczmienną i ziemniaki. Całość gotować na wolnym ogniu do czasu gdy warzywa i kasza będą miękkie. Kiedy zupa się ugotuje dodać siekanej natki koperku i doprawić do smaku. Dodatkowo dodaję jeszcze obskubane mięso ze skrzydełek.
oj tak dawno nie robiłam.Dziękuje za pomysł na niedzielną zupę:))
OdpowiedzUsuń