23 listopada 2011

Ciasto drożdżowe

Najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory robiłam - wysokie, mięciutkie, pulchniutkie. W sam raz na jesienno-zimowe wieczory :)


Składniki:

60 dag mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół masła lub margaryny
4 jajka
0,25 litra mleka
5 dag drożdży
¼ łyżeczki soli
pół olejku cytrynowego
pół paczki cukru waniliowego
rodzynki

Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła

Sposób przygotowania:

1. Do ciepłego mleka dodać pół łyżeczki cukru, wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. W przesianej mące zrobić dołeczek i wlać drożdże. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną.
2. Następnie dodać utarte jajka (4 żółtka i 2 białka), stopione masło, sól i wyrobić ciasto. Ciasto może być rzadkie ale powinno odchodzić od ręki. Potem dodać ubitą pianę z dwóch białek i ponownie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rodzynki i olejek cytrynowy i wyrobić ciasto.
3. Ciasto przełożyć do blaszki, posypać kruszonką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, wstawić je do piekarnika na około 1 godzinę ( w 175 C). gdy wierzch się zarumieni, przykryć papierem pergaminowym aby kruszonka się nie przypaliła.


SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. drożdżowe, mniam! na wieczory, w południe a nawet z rana - mogłabym jeść w kółko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisany przepis do wypróbowania..

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie wypieki zawierające drożdże...dodane do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre, choć następnym razem dam szklankę cukru. Ciasto ozdobiłam dodatkowo szlaczkami lukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Zapraszam do sfotografowania ciasta i wysłania fotki do galerii czytelników - szczegóły tutaj: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html

      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!