3 lipca 2014

Dżem z czerwonej porzeczki

...a właściwie dżem z pulpy owocowej, która mi pozostała z soku.


Składniki:

owoce, które pozostają po zrobieniu soku
cukier (wedle uznania)

Sposób wykonania:

1. Porzeczki przecieramy dokładnie przez sitko.
2. Garnek z przetartą porzeczką stawiamy na gazie, dodajemy cukru do smaku. Gotujemy chwilę.
3. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy pod ręcznik. Trzymamy tak do wystudzenia i zanosimy przetwory w chłodne miejsce.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Właśnie , właśnie ja tez tak robię dzemy z czerwonej porzeczki :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jeszcze pasteryzowałam z 15 minut a przepis mam podobny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!