Lubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę.
Składniki:
1 pęczek botwinki z burakami
4 ziemniaki
1 puszka fasoli (białej lub czerwonej)
1 marchewka
1 mały seler
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%)
sól ,pieprz
ocet
majeranek
kminek
3 drobiowe skrzydełka
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy.
2. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie.
3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem.
4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku i chwilkę gotujemy. W razie potrzeby dolewamy wody.
5. Doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, odrobiną octu, solą, pieprzem i majerankiem.
6. Na koniec dodajemy śmietanę.
Smacznego!!!
Oj już ja dawno nie pamiętam kiedy jadłam tą zupę...
OdpowiedzUsuń