28 lipca 2014

Kompot z papierówek z miętą

Jabłek papierówek nam nie brakuje. Zazwyczaj smażę je i mam jak znalazł na zimę do ciasta, ale też często gotuję z nich kompot. Ten z dodatkiem mięty jest pysznie orzeźwiający.


Składniki:

5-6 dużych papierówek
2 litry wody
gałązka świeżej mięty
cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne.
2. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Wrzucamy gałązkę mięty, lekko słodzimy do smaku.
3. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!