30 lipca 2014

Ogórki kiszone z chilli

Inna odmiana tradycyjnych ogórków kiszonych. Papryczka chilli nadaje ogórkom ostrości.


Składniki:

Na każdy słoik potrzeba nam:
ogórki gruntowe
kawałek korzenia chrzanu
łodyga kopru z baldachimem
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
kawałek papryczki chilli (u mnie 1/4 papryczki - moje papryczki nie były bardzo ostre)

Zalewa:
1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennej

Sposób przygotowania:

1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki.
2. Słoiki napełniamy składnikami podanymi powyżej.
3. Zalewę gotujemy, lekko studzimy i zalewamy słoiki. Mocno zakręcamy.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. O, fajny pomysł. Muszą być smaczne no i ostre- a to lubię:) Ja ostatnio małosolne zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykorzystam, bo lubię "ostre" potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z moją mamą dopiero zaczynamy sezon przetworów, ale kiszenie ogórków jest dla mnie nie lada wyzwaniem ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!