Składniki:
Na każdy słoik potrzeba nam:
ogórki gruntowe
kawałek korzenia chrzanu
łodyga kopru z baldachimem
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
kawałek papryczki chilli (u mnie 1/4 papryczki - moje papryczki nie były bardzo ostre)
Zalewa:
1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennej
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki.
2. Słoiki napełniamy składnikami podanymi powyżej.
3. Zalewę gotujemy, lekko studzimy i zalewamy słoiki. Mocno zakręcamy.
Smacznego!!!
O, fajny pomysł. Muszą być smaczne no i ostre- a to lubię:) Ja ostatnio małosolne zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńWykorzystam, bo lubię "ostre" potrawy!
OdpowiedzUsuńZ moją mamą dopiero zaczynamy sezon przetworów, ale kiszenie ogórków jest dla mnie nie lada wyzwaniem ;]
OdpowiedzUsuń