1 lipca 2014

Kompot truskawkowy z agrestem

Od miesiąca czasu co drugi dzień gotuję gar kompotu dla mojej rodzinki. A połączenie słodkich truskawek i kwaśnego agrestu sprawdziło się super!


Składniki:

2 szklanki truskawek
2 szklanki agrestu
2-3 litry wody
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Umyte i oczyszczone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy zawrze, gotujemy jeszcze ok. pół minutki. Słodzimy lekko do smaku.
2. Przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zazwyczaj gotuję kompot wieczorem więc już na kolejny dzień mam gotowy schłodzony do spożycia.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!