30 czerwca 2014

Kalafior w panierce

Prosty sposób na kalafior jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.


Składniki:

1 kalafior
2 jajka
bułka tarta
sól
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. W osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru gotujemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
2. Jajka roztrzepujemy, każdą różyczkę kalafiora maczamy z każdej strony w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na oleju na rumiano z każdej strony.

U nas wylądował w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem, jajkiem sadzonym i szklanką maślanki.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Świetny, polecam również. Pozdrawiam Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł, mam kalafior, zrobię dziś do obiadu:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!